mackievics

Macki Mackievics nagyvilági kalandjai

Friss topikok

  • Mackievics: Koszonom szepen mindenkinek. :) (2009.04.18. 06:35) Mennyi? 30.
  • Gentle Ginger: Boldog T-Day-t! :) Welcome to Club 30's! (2009.04.17. 09:16) 15. nap
  • Mackievics: @Gentle Ginger: Sajnos a forgatocsoport otthon maradt, de majd megnezem, mit tehetek az ugy erdeke... (2009.04.16. 06:51) 14. nap
  • Mackievics: @Shinanai: Buckalakokkal szerencsere nem talalkoztunk. Nagyobb hordakban sotetedes utan rank is ta... (2009.04.15. 13:35) 9. nap
  • Mackievics: @Corruptor: Kell hozza egy jol fizeto munkahely. Allampolgar ugy sem lehetsz, de egy angol/ausztra... (2009.04.14. 05:48) 11. nap

Linkblog

Archívum

10. nap

2009.04.12. 20:46 Mackievics

Szombat. Anikonak munkanap, Adam es en meglatogatunk ket masik emiratust. Az Egyesult Arab Emiratusokat 7 emiratus szovetsege alkotja. A legnagyobb emiratus Abu Dhabi, Abu Dhabi varos pedig egyben a nemzet fovarosa. Mai utunk soran Sharjah es Fujairah emiratusokba latogatunk el. Mivel elobbi Dubai mellett van kozvetlenul ezzel kezdunk.

Uticelunk Dibba varosa. Dubaibol kierve nem nehez eszrevenni, hogy Sharjah lenyegesen elmaradottabb uthalozatat tekintve. A Dubaibol kivezeto Emirates Road (ami egyebkent az osszes emiratust osszekoti) Sharjahba erve 7 savrol 3 savra szukul, nem keves szenvedest okozva ezzel a ket emiratus kozott ingazoknak. Nekunk szerencsenk van: mi pont ellenkezo fazisban hasznaljuk az utat, mint a munkaba igyekvok es az onnan hazaterok. Ahogy haladunk az uton lassacskan feltunnek az elso magasabb hegycsucsok. Nehany kilometerrel kesobb mar a hegyekben autozunk az Egyesult Arab Emiratusok keleti partja, az Omani-obol fele.

Megerkezven Dibba varosaba, megkiserlunk atkelni egy omani ellenorzoponton, hogy atjussunk Oman, a felsziget eszak-keleti csucsken talalhato tartomanyaba. Adamnal csak egy itteni jogositvany, nalam a sajatom, de utlevel egyikunknel sincs. A hataror mar akkor is atengedett volna minket, ha legalabb egyikunknel lett volna valami hasonlo. Belepni, nem lephetunk be, de megfordulni az autoval azt szabad - mondta.
Igy tortent, hogy egyszer megfordultam Omanban is.

Tovabbindulunk, hogy megnezzuk az idoszamitasunk szerint 1400 kornyeken epult Al-Bidyah mecsetet. Magaba a mecsetbe csak ima celjabol lehet bemenni. Mivel ez egyikunknek sem sajatja, megnezzuk a ket ortornyot, ahonnan a kornyezo teruletet tartottak szemmel.

Elindulunk Fujairah fele, hogy a tenger partja menten eljussunk Kalba varosaba, ahol majd hazafele vesszuk az iranyt. A part menti uton haladva feltunik, hogy egyik-masik telepules mennyire mas, mint a tobbi. Nemelyik szep, tiszta es rendezett. Ezekrol elhiszem, hogy felismertek: a fosszilis energiahordozok lealdozasa utan egyedul a turizmus jelentheti a fo beveteli forrast. Tiszta rendezett partvonal, kiepitett-, igenyes strand, na es persze nagy szallodalancok csaladias kis resort-jai. Tiszta udvar, rendes haz.
Ahol nem ezt tapasztalni, oda sem a toke, sem a turistak hada nem aramlik majd be - remelem ezen nem is fognak meglepodni. Ahogy Adam is mondta, ha valakik, akkor ok kepessek lennenek ra. Penzuk mindenesetre lenne ra. Igenyuk nincs.

Ugyanezt bizonyitja amugy Dubai varoskepe is. Szamtalan epitkezes, hatalmas villaparkok, lakoovezetek. A befejezett projektek korul is szemetdomb. A visszamaradt csovezetekek, kabeldobok szanaszet, foldkupacok egymas hegyen-hatan. A tereprendezes errefele ismeretlen fogalom.

Utunk kovetkezo allomasa Wadi Wuraya, a hegyekbol lezudulo vizek 129 negyzetkilometeres vizgyujtoterulete. Kozonseges szemelyautoval nem bejarhato, Land Roverunk azonban megint bizonyitja kepessegeit. Ahogy haladunk egyre beljebb a viz altal kivajt volgyben, egyre nagyobb koveken es sziklakon kell atverekednunk magunkat. Teli gyomorral nem lehet valami vidam az ut, az biztos.

Elindulunk Kalba fele, hogy aztan onnan a nyugatnak forduljunk es hazafele vegyuk az iranyt. Atkelve a hegyeken ismet az ismeros sivatag vesz korbe minket, ahol eppen homokvihar tombol.

Este 6 korul erkezunk haza, Aniko is befut nem sokkal kesobb. Megprobaljuk pihenessel tolteni az estet, mert holnaptol munka van mindenkinek, engem leszamitva.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mackievics.blog.hu/api/trackback/id/tr851061493

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása