mackievics

Macki Mackievics nagyvilági kalandjai

Friss topikok

  • Mackievics: Koszonom szepen mindenkinek. :) (2009.04.18. 06:35) Mennyi? 30.
  • Gentle Ginger: Boldog T-Day-t! :) Welcome to Club 30's! (2009.04.17. 09:16) 15. nap
  • Mackievics: @Gentle Ginger: Sajnos a forgatocsoport otthon maradt, de majd megnezem, mit tehetek az ugy erdeke... (2009.04.16. 06:51) 14. nap
  • Mackievics: @Shinanai: Buckalakokkal szerencsere nem talalkoztunk. Nagyobb hordakban sotetedes utan rank is ta... (2009.04.15. 13:35) 9. nap
  • Mackievics: @Corruptor: Kell hozza egy jol fizeto munkahely. Allampolgar ugy sem lehetsz, de egy angol/ausztra... (2009.04.14. 05:48) 11. nap

Linkblog

Archívum

5. nap

2009.04.07. 15:54 Mackievics

A hetfo jol indul. Nem kell dontenem reggel 8-kor, hogy mit akarok csinalni, merthogy - az elozo este megbeszeltek szerint - Aniko gondoskodik rolam a delelott folyaman. Kapok napolajat, ket oriasi furdolepedot, egy telitankolt Discovery-t. Mi kell meg? Indulas fel 11 korul.

Eloszor is szimulaljuk, hogy elviszem Anikot dolgozni. Irany a Crowne Plaza Hotel a Sheikh Zayed Road-on. A szepsegszalon a szalloda/irodahaz 10. emeleten talalhato. Maga a Sheikh Zayed Road pedig Dubai legelso utjainak egyike. Ennek menten talalhato az a tomenytelen mennyisegu toronyhaz, ami a mai Dubai-t epiteszetileg meghatarozza. A varosba vezeto uton, folyamatosan kapom az informaciot, hogy mikor, melyik tablan, melyik varosresz nevet kell eszrevennem es kovetnem, ha a munkahelyere akarok eljutni. Al Sharjah, Dubai, Za'beel, Trade Center, Sheikh Zayed Rd, stb.. Igyekszem megjegyezni mindent, amit hallok es latok, de nehez, mert kozben a forgalomban resztvevo idiotakra is figyelnem kell.

Sok sav, sok hulye. Nem ritka, hogy egy-egy lehajto elott valaki a belso savbol 4-5 savot is valt, hogy elerje a kijaratot. Szinten gyakori, hogy jobbrol eloznek. Itt nincs gyors, meg lassu sav. Mindegyik olyan, amilyen. Menni kell, amennyire lehet, vagy annal is jobban. De ezzel nagyon kell am vigyazni, ugyanis rengeteg automata traffipax van telepitve a varost behalozo utak menten. Hol 70-es korlatozo tabla van, hol 80-as, hol 100-as, vagy akar 120-as. Traffipax van mindenhol. A gyorshajtas relative kis vetsegnek szamit. Minden 10km/h-s sebessegkulonbseg a megengedetthez kepest 100 200 Dirhamba kerul. A kozlekedesben a fobenjaro bun, a piros jelzesen torteno athajtas. Az autot ket egy hetre lefoglaljak es penzbuntetes is jar erte. Ket piros ket het, es igy tovabb. Nem eri meg kockaztatni. Szinte minden lampanal, van kamera is, ugyhogy vagy nagyon kell ismerni a varost vagy alkalmazkodni kell a szabalyokhoz. En az utobbit valasztom.

A rendorok zold-feher autokkal jarnak, Nissan Pathfinder-rel avgy epp 5-os BMW-kkel. Sok vizet nem zavartak meg eddig, ami nem is baj, merthogy gyanitom kirohognek a nemzetkozi jogositvanykent kitoltott okmanyomat. Aki latott mar ilyet az tudja, mirol beszelek.

Eljutunk Aniko munkahelyehez, de mivel meg nem kell mennie dolgozni, megyunk tovabb. Al Wasl Road, majd onnan jobbra at a Jumeira Road-ra. Ez utobbi a tengerpart menten huzodo legnagyobb fout. Ketszer harom sav, plusz kanyarodosav helyenkent. Hosszu perceken at csak megyunk es megyunk mignem elerunk Umm Suqeim-be, ahol lemegyunk a partra. Az eddigiek kozul szamomra ez Dubai legszebb strandja: zoldeskek szinu viz, tiszta-, homokos part, melynek bal oldali hataran a Burj Al Arab emelkedik a magasba. Egy rovid seta a parton, labunkat aztatva a 20 fok koruli tengerben. Visszatalalsz? - hangzik a kerdes. Ide? Siman.

Indulunk tovabb a Palm Jumeirah-ba. Ez egy mestersegesen epitett sziget, ami az eg felol nezve palmafara hasonlit. Egy szoban osszefoglalva, lenyugozo. Nem veletlenul volt rola kulon epizod a National Geographic Channel Hatartalan epiteszet cimu musoraban. Autoval a palmafa torzsre beivelo hidon at lehet behajtani a szigetre. A palma torzsen nagyobb epuletek, szallodak es irodaepuletek, a leveleken apartmanok es villak. Aki itt akar lakni, annak melyen a zsebebe kell nyulnia, ugyanis meg a recesszio hatasara csokkeno ingatlanpiaci arak mellett is szazmilliokat kell leszurkolni egy-egy lakasert, a kulonallo sokhaloszobas villak pedig milliardos teteleket kepviselnek. A Palm legujabb ekkove az Atlantis Hotel. Allitolag csak a megnyitojara 20 millio Amerikai Dollart koltottek. A legegyszerubb szoba ejszakankent 1100 DHS, a komolyabbakert elkernek 3000-et is. Plusz szervizdij, plusz ado, tehat tovabbi 20 szazalek felar. Van persze luxuslakosztaly napi 4-4.5 milkaert is, ugyhogy a sznobfaktornak itt semmi sem szabhat hatart. Erdemes belulrol is megnezni.

Az ilyen es ehhez hasonlo szallodakba nem lehet csak ugy besetalni, minimum egy asztalfoglalas szukseges, hogy a sorompon es annak eber kezelojen keresztuljusson az ember fia. Az asztalfoglalas pedig nem ugy megy, hogy "Csokolom! 4 fore szeretnek asztalt foglalni pentek este 8-ra, Mihaly Gyorgy nevre. Koszonom". Masik opcio, hogy ismerunk valakit, aki mar eleve a szallodaban lakik es meglatogatjuk. No, de nem am ugy, hogy besetalunk a recepciora es megmondjuk, hogy "Mel Gibsonhoz jottem, jo napot kivanok. Ismerem a jarast, nem kell felkiserni!". Ha tenyleg ismerjuk Melt, akkor erdemes elotte felhivni, hogy adja le a nevunket, mert meg fogjuk latogatni, kulonben nem jutunk tul a biztonsagi orokon sem. A harmadik lehetoseg, ha epp az adott szallodaban dolgozunk. Ehhez azonban vagy nagyon jonak kell lennunk az adott szakmaban es/vagy kevesebbet kell mondanunk, mint a Fulop-szigetekrol erkezett masik jelolt, ha tenyleg akarjuk az allast.

Miutan autokazunk kicsit a szigeten, elindulunk visszafele a varosba. Ido van, Anikonak mennie kell termelni, de elotte meg egyunk valahol. Crowne Plaza Hotel also szintje Wagamama. Stefis-Krisztas kinai utan gond nelkul megy a palcika hasznalat. A kaja szenzacios, a kiszolgalas azonban hagy nemi kivanni valot maga utan. Szamomra megdobbento, hogy az eteleket nem egyszerre hozzak ki az asztalhoz, hanem annak elkeszultet kovetoen azonnal. Konnyen elofordul, hogy az eloetel a foetel utan kerul a kedves vendeg ele, mig valaki meg sem kapta, amit rendelt.

Aniko blokkol a gyarban, en elsetalok az autohoz es visszamegyek a partra. Tuzo nap, gyonyoru ido. Lesz nemi szinem, de masfel oranal tobbet nem maradhatok. Vissza az autoba, irany Madinat Jumeirah, az "igenyes bazarsor". Sok-sok pici boltocska, tomjen illata a levegoben, van itt minden. Iszom egy kavet, setalgatok, nezelodom, majd korulbelul masfel ora tekerges utan tovabballok. Visszafele, Aniko munkahelye fele. Utkozben meg megnezek egy masik strandot, de meg igy is idoben erek a Crowne Plaza Hotel parkolojaba. 

Esti programkent megyunk vacsorazni Krisztaekhoz, akik masnap utaznak vissza Bakuba, Azerbajdzsanba. A lany magyar, ferje indiai (amde kanadai allampolgar), a kislanyuk meg az ilyenkor megszokott. Kedves emberek, orulok, hogy talalkozhattam veluk. A bucsuzkodast kovetoen fel 11 korul indulunk haza a ket autoval. Adam jon velem, Aniko meg a masik autoval. Egyutt megyunk egy ideig, aztan mi visszafordulunk, mert valamit ott felejtettunk, igy mi 20 perccel kesobb erunk haza. Este Valami Amerika 2, majd fel 2 korul alvas. A masnapi ebredes kinkeserves lesz... - sejtheto.

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://mackievics.blog.hu/api/trackback/id/tr461051980

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

jaszi72 2009.04.07. 18:55:27

Hello Motyo,

Na az 5. napon mar egesz jol kiigazodsz es megtalalod az autot a parkoloban. Igaz egy-egy uzletet meg terkep alapjan sem. De mondd ott nem ismerik a GPS-t? Lehet jo uzlet lenne arulni. Na azert biztos jo es nem unatkozol. Valamelyik nap a Schumi epuletet nezd meg, bar nem tudom hogy elkezdtek-e mar epiteni. A palma szigetre nem mesz? Az is jo lehet. Ja mar kivancsi vagyok hogy megy majd a sieles vagy snowboard. Egyebkent a sieles konyebb szerintem, bar kinek hogy esik.
Na jo legy supportos es tanulj meg terkep alapjan tajekozodni megha kezzel rajzolt is.

Jozsi J

Mackievics 2009.04.08. 08:10:52

@jaszi72:

Ismerik a GPS-t, csak kevesbe elterjedt, mint otthon. Ennek az az oka, hogy az - allandoan valtozo varoskep miatt - gyakran valtozik az utvonalhalozat.
Honapok alatt kepesek uj utakat epiteni, es korabbiakat eltuntetni.

A legjobb, amit tegnap hallottam, hogy a sejk kitalalta, hogy egy letezo kornyeket dozeroljanak le, es vezessek be a tenger vizet egy csatornan keresztul a varos kozeppontja fele. :)
süti beállítások módosítása